Tosissaan mutta ei liian vakavasti

26.06.2023

Olli Ortiz toinen vasemmalta

European Masters Games, Tampere, 26.6.-9.7.2023 (karate  1.-2.7.)

Ensi viikonloppuna saamme nauttia Tampereen isännöimästä urheilujuhlasta, kun viides European Masters Games -tapahtuma valloittaa Suomen ensimmäistä kertaa. Kilpailuohjelma sisältää noin 30 kesälajia, joiden masters-mestaruuksista kilpaillaan aikavälillä 26.6.-9.7.2023. European Masters Games tarjoaa aikuisurheilijoille mahdollisuuden kilpailla suosikkilajeissaan sekä mahdollisuuden tutustua tapahtumassa samanhenkisiin lajitovereihin. Tapahtuma on todellinen urheilufestivaali, joka korostaa ystävyyttä, intohimoa ja inspiroi kehittymään hyvinvointia edistävässä urheiluyhteisössä. 

Tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2008 Ruotsin Malmössä. Vuosien saatossa tapahtuman suosio on kasvanut tasaisesti terveellisten elämäntapojen ja viikoittaisen monipuolisen liikunnan harrastamisen lisääntyessä aikuisten keskuudessa. Tampereelle on saapumassa noin 4000 aikuisurheilijaa.

Karaten osalta kilpailut käydään 1.-2.7. Kata käydään lauantaina ja ottelut sunnuntaina. Suomesta karatekilpailuun osallistuu 23 eri ikäistä urheilijaa. Vakavasti ei puristeta rystyset valkoisina, mutta erittäin tosissaan kuitenkin. Kotikisat herättivät monta vanhaa kisaratsua treenaaman jälleen tavoitteellisesti kohti mitaleja. Tavoitteet ovat toki jokaisella omansa, itsensä testaamisesta ja likoon laittamisesta kultaiseen mitaliin, mutta yhteistä kaikille on, että veri yhä vetää kisaamiseen. Osalla on aktiivisista kisa-ajoista ehtinyt kulua jo jopa 30 vuotta, mutta pukukoppitunnelma, kilpailun mukanaan tuoma adrenaliini ja samanhenkiset harjoittelukaverit saavat yhä mukaan.

Yksi kisaan osallistuvista vanhoista mestareista on tamperelainen Olli Ortiz, jolla on palkintokaapissaan lukuisten SM-mitaleiden lisäksi mm. MM-pronssi, kaksi EM-pronssia ja World Games-hopea 90-luvulta.

” Tasan 25 vuotta sitten on numerolappu ollut selässä viimeksi, lopetin -98 keväällä jatkuvien vammojen takia mitkä eivät ehtinyt missään vaiheessa parantua. Lapseni ovat kuulleet juttuja ja jotain lehtijuttuja nähneet isästään, mutta eivät koskaan itse nähneet livenä kisaamistani, joten tämä rypistys on heille. ” Kertoo Olli Ortiz viimeistelyharjoituksissa Tampereen JKA:n salilla Nääshallissa.

” Valmistautuminen onkin ollut eräänlaista narulla taiteilemista. Vaikka fysiikka on edelleen hyvä, toimin pirkanmaan pelastuslaitoksella vesisukeltajana/palomiehenä, karate on lajina niin repivää ja rikkovaa että ehjänä pysyminen on ollut todellinen haaste. Vuoden alusta aloitin lajiharjoittelun kilpailumielessä ja oikeastaan kaikki treenit piti himmata jossain kohtaa pienten revähdyksien jäljiltä. Lämmittelyyn täytyi oikeastaan käyttää tunti ennen kuin täyden tehon jutut aloitin ja harvoin maltoin niin kauaa lämmitellä. Nyt viimeiset pari viikkoa on voinut treenit paukutella alusta loppuun hyvällä sykkeellä. Yhteenkään valmistelukisaan en osallistunut, luulen että se rutiini löytyy sieltä kyllä kun vaan pääsee sinne viivalle suht koht ehjänä”, summaa Olli Ortiz.

Kisat käydään Tampereen messu- ja urheilukeskuksessa, joten kaikki mukaan kannustamaan suomalaisia! 

Sarjat, aikataulut ja kaaviot löydät Sportdatasta 

Kisasivut löydät täältä 

Suomen joukkue:  

Ahlroth Jan  Male Kumite – 75kg 45+ 
Hakkarainen Pasi    Male Kata 35+ 
Halonen Erkki  Male Kumite – 75kg 55+ 
Härkönen Jarno  Male Kata 45+ 
Härkönen Jarno  Male Kumite + 94kg 45+ 
Huhtala Toni  Male Kumite – 84kg 40+ 
Huhtala Toni  Male Kumite Open 40+ 
Kailanko Anja  Female Kata 60+ Combined 70+ 
Kailanko Anja  Female Kata 70+ 
Keskinen Jussi  Male Kumite + 94kg 45+ 
Kirves Jukka  Male Kata 60+ 
Kirves Jukka  Male Kumite – 84kg 60 
Kreus Juha    Male Kata 55+  
Kreus Juha    Male Kumite – 75kg 55+ 
Kreus Juha    Male Kumite – 84kg 55+ 
Lehto Reijo  Male Kumite – 67kg 65+,-75kg Combined 65+ 
Luukka Eki  Male Kumite – 75kg 45+ 
Niemeläinen Petri  Male Kata 50+ 
Niinimäki Kari  Male Kumite – 75kg 55+ 
Oinonen Ville  Male Kata 40+ 
Ortiz Olli  Male Kumite – 75kg 50+ 
Ortiz Olli  Male Kumite – 84kg 50+ 
Ortiz Rebekka  Female Kata 40+ 
Ortiz Rebekka  Female Kumite + 68kg 40+ 
Ortiz Rebekka  Female Kumite Open 40+ 
Pulkkinen Kari  Male Kumite + 94kg 50+ 
Ruotsalainen Mikko  Male Kumite + 94kg 55+, +84kg Combined 55+ 
Toivanen Petri  Male Kumite – 67kg 50+ 
Tuominen Vesa  Male Kata 55+ 
Uotila Harri  Male Kumite + 94kg 60+, +84kg Combined 60+ 
Virkkunen Mika  Male Kata 50+ 
Virkkunen Mika  Male Kumite – 75kg 50+ 
Vuorinen Martti  Male Kata 55+ 
Waenerberg Kim  Male Kumite – 84kg 55+