Karate on yksi maailman suosituimmista liikuntamuodoista ja sopii koko perheen harrastukseksi.

Karateksi kutsutaan Japanista lähtöisin olevaa taistelulajia, jossa keskitytään aseettomien taistelutaitojen harjoitteluun. Karate on levittäytynyt lähes joka maapallon kolkkaan ja on siten yksi suosituimmista liikuntaharrastuksista maailmassa. Karatessa harjoiteltaviin tekniikoihin lukeutuvat mm. erilaiset lyönnit, potkut, torjunnat, hallintaotteet ja kaadot.

Alkunsa aseettomana taistelulajina Okinawan saarella (Japani) saanut karate on nykypäivänä sekä itsepuolustus- että urheilulaji. Valtaosa karaten harrastajista keskittyy karaten perinteisempään muotoon, eli itsepuolustukseen. Lajissa on kamppailun lisäksi tärkeässä roolissa sekä fyysisen että henkisen kunnon kehittäminen, mikä tekee karatesta todella kokonaisvaltaisen liikuntamuodon.

karateliitto-kata-jesse-enkamp

Karaten aloittaminen

Aloittelijalle karate on helppo laji, sillä yleiskunnon ei tarvitse olla erinomainen tai aiempaa kamppailulajituntemusta ei tarvita. Kunto kohoaa harrastaessa nopeasti ja laji sopii kaiken ikäisille, lapsesta vanhukseen. Karaten harrastajat jatkavat lajin parissa usein koko elämänsä ajan ja siitä muodostuu monelle harrastajalle elämäntapa.

Jos olet kiinnostunut karaten aloittamisesta tai mietit sopiiko harrastus esim. lapsellesi, voit etsiä sivuiltamme lähistöltäsi löytyvän karateseuran. Useimmissa karateseuroissa on mahdollista kokeilla lajia maksutta.

Itsepuolustus

Karatessa oppii puolustamaan itseään ja läheisiään. Alkunsa nimenomaan itsepuolustuslajina saaneen karaten harjoittelussa korostuvat edelleen samat tekniikat ja periaatteet kuin satoja vuosia sitten. Useimmiten lajissa pyritään yllättämään vastustaja, hyödyntämään sen liikkeitä ja heikkoja kohtia, ja siten kääntää tilanne oman edun mukaiseksi. Kamppailu on karatekan viimeinen vaihtoehto uhkaavassa tilanteessa, mutta lajissa rakennetaan valmiudet selviytymiseen mikäli taitoja joutuu käyttämään.

Karate urheilulajina

Urheilulajina karate on nopea, jännittävä ja viihdyttävä. Karatessa kilpaillaan kahdessa eri lajissa; pisteottelussa (kumite) ja liikesarjoissa (kata). Kilpakaratessa tavoitteena on suorittaa tekniikoita mahdollisimman nopeasti, puhtaalla tekniikalla ja virheettömällä tarkkuudella vastustajaa vahingoittamatta.

Kilpailu aloitetaan tyypillisesti jo nuorena ja urheilullisuus korostuu osassa tyylisuuntia ja karateseuroja enemmän kuin toisissa. Suuri osa karaten harrastajista ei ikinä kilpaile, mutta moni nauttii sen seuraamisesta ja osa kouluttautuu jopa tuomareiksi.

Karate on ensimmäistä kertaa olympialaisissa Tokiossa vuonna 2020.

Aloita karate!

Etsitkö itsellesi tai lapsellesi uutta harrastusta? Karate on itsepuolustuksen lisäksi myös jännittävä urheilulaji ja soveltuu innostavaksi koko perheen harrastukseksi. Etsi lähistöltäsi sopiva karateseura ja tule mukaan kokeilemaan!