Mantere seitsemäs ja Tuominen yhdeksäs Larnacan Serie A -osakilpailussa

19.02.2024

Karate1 Series A, Larnaca, Kypros, 16.-18.2.2024

Viikonloppuna käytiin Kyproksen Larnacassa vuoden toinen Serie A -osakilpailu. Mukaan oli ilmoittautunut peräti 950 kilpailijaa 83:sta maasta. Suomesta kisaajia oli seitsemän. Parhaista tuloksista vastasivat Niko Mantere ollen seitsemäs ja Aaro Tuominen joka taisteli sijalle yhdeksän.

Serie A -osakilpailuihin osallistuminen on rajattu kilpailijoille joiden WKF-ranking on, ilmoittautumishetkellä, 33 tai alempi. Sarjoihin otetaan kumitessa 96 kilpailijaa ja katassa 128. Premier-kisoista poiketen karsinnat käydään tuttuun cup-tyyliin. Serie A on kilpailijoille tärkeä paikka kasata ranking-pisteitä joiden avulla pääsee Premier-kisoihin.

Perjantaina käytiin suomalaisten osalta kaikki muut karsinnat paitsi naisten joukkuekata, joka käytiin lauantaina.

Mari Keskiivarilla, Jenna Kylmäsellä ja Noora Marttilalla urakka naisten katassa jäi ensimmäisen ottelun tappioon, eikä keräilyihin ollut asiaa.

Bess Mänty voitti katassa ensimmäisellä kierroksella Englannin Amelia Clown, mutta toisella kierroksella tuli niukka tappio Papuren-katalla Espanjan Alcarazille. Bess ei myöskään edennyt keräilyihin, mutta talven hyvät otteet ovat nostaneet Bessin rankingissa jo omalle ennätystasolleen sijoituksen ollessa nyt 59.

Lauantain joukkuekatassa (Keskiivari, Kylmänen,Marttila) suomalaisilla oli vastassaan Uzbekistan josta tuli tappio Unsulla, eikä keräilyjä tullut.

Kumiten yli 68-kilon sarjaan ilmeisen pysyvästi siirtynyt Sonja Voutilainen aloitti suoraan toiselta kierrokselta 2-0 voitolla espanjalaisesta. Kolmannen kierroksen Sumire Sugita, viime vuoden Aasian mestari U21-sarjassa,  Japanista oli kuitenkin 3-0 parempi. Japanilainen ei edennyt finaaliin, joten Sonjalle ei keräilyjä.

Miesten alle 84-kilon sarjassa Suomesta oli kaksi edustajaa. Aaro Tuominen kaatoi ensimmäisessä ottelussa muutaman vuoden takaisen EM-pronssimitalistin, Pohjois-Makedonian Petar Spasenovskin 6-3. Seuraavalla kierroksella Aaro otti 2-1 voiton kokeneesta ukrainalaisesta Konstiantyn Symbalista. Kolmannessa ottelussa Japanin Ryukai Matsumoto oli parempi luvuin 3-0. Japanilainen eteni aina sarjan voittoon, joten Aarolla oli ensimmäisessä keräilyottelussa vastassaan Turkin kaksi edellistä Serie A -osakilpailua voittanut ja rankingissa jo kympin sisällä oleva Hasan Arslan. Tiukka ottelu päättyi turkkilaisen 1-0 voittoon ja Aarolle näin sija yhdeksän.

Niko Mantere aloitti Aaron tapaan suoraan toiselta kierrokselta jossa kaatui Brasilian Lucas Miranda 1-0. Kolmannen kierroksen vastustajasta Pohjois-Makedonia Vitomir Trajkovskista Nikolla oli jo henkinen yliote voitettuaan tämän marraskuussa. Ottelu eteni Nikon hallinnassa ja päättyi 2-1 voittoon. Neljännellä kierroksella Italian Gabrielle Rossini kaatui lukemin 3-0 ja Nikolla oli edessään poolifinaali.

Poolifinaalissa Albanian Melos Gashi oli tiukassa ottelussa 1-0 parempi ja eteni aina finaaliin asti, joten Nikolle aukesi mahdollisuus jatkoon keräilyjen kautta. Ensimmäisessä keräilyottelussa Malesian muutaman vuoden takainen Aasian mestaruuskisojen kolmonen Muhammad Arif Afifuddin oli 2-0 parempi ja Nikon sijoitus näin seitsemäs.

Tuoreella näiden kisojen jälkeen päivitetyllä ranking-listalla Nikon sijoitus on noussut sijalle 40. ja Aaron sijalle 101.