Kamppailulajien yhteinen junioriohjaajaseminaari 19.1.2019

20.01.2019

Lauantaina 19.1. pidettiin Tampereella vuosittainen kamppailulajien yhteinen junioriohjaajaseminaari. Ensimmäinen yhteinen seminaari pidettiin vuonna 2011 ja tällä kerralla lajiliitoista oli paikalla Karate, Judo ja Taido. Useasta kamppailulajista oli yhteensä noin 50 osallistujaa. Sera Kaukola Taidosta oli koonnut erinomaisen kattauksen asiantuntijoita laajalle seminaariyleisölle. Kaikki saivat päivästä varmasti jotakin kotiseuraan vietäväksi.

Ohjelmassa oli useita luentoja ja yksi käytännön harjoitus. Seminaari aloitettiin nuoren urheilijan ravintoluennolla, jonka piti ravitsemusterapeutti ja kasvatustieteiden maisteri Ismo Mäkinen, joka on myös ITF Taekwondossa moninkertainen arvokisamitalisti. Ismon luennon jälkeen oli ohjelmassa käytännön osuus, jonka aiheena oli kehonhallintaa kehittävä harjoittelu ja kehon monipuolinen kuormitus keinoina vammojen vähentämiseen. Osuuden piti Sporttimestari Veli-Matti Talonen. Sporttimestari on UKK-instituutin Terve Urheilija -ohjelman ja Pohjola Sairaalan yhteistyössä luoma palvelu, jonka tarkoituksena on tarjota urheiluseuroille koulutusta vammojen ehkäisystä ilman veloitusta. Projektin kimmoke on syntynyt Pohjola Sairaalan ja UKK-instituutin lääkärien huolesta harraste- ja kilpaurheilun turhista vammoista eri lajeissa ja ikäryhmissä. Projekti käynnistyi keväällä 2017 ja seurojen on mahdollisuus tilata Sporttimestari ilmaiseksi omaan seuraan. Osuus oli erinomainen ja sai paljon kiinnostusta ja kiitosta seminaariyleisöltä. Puvut ja paidat olivat märät vajaan kahden tunnin käytännön osuuden päätyttyä.

Seminaari jatkui lounastauon jälkeen esittelypisteillä, jotka pitivät kamppailulajien yhteisen junioriohjaajakoulutukseen osallistujat. He esittelivät lopputöitään ja valittuina esittelyaiheina olivat tällä kerralla nuorten dropout –ilmiö, seuran toimintalinja sekä harjoituksen suunnitteluun ja seurantaan tehty matkapuhelimessa käytettävä sovellus. Esitykset olivat hyvin valmisteltuja ja lopputyöt olivat mielenkiintoisia ja toteuttamiskelpoisia käytännön työkaluja vietäväksi suoraan seuroihin. Esittelyiden jälkeen jaettiin osalle koulutuksen loppuun asti käyneille todistukset.

Seminaarin viimeisen osuuden piti Veli-Matti Hemmo Suomen Valmentajat ry:stä. Hänen aiheena oli mentoroinnin lyhyt oppimäärä kamppailuvalmentajalle. Hemmon luento oli paljon ajatuksia herättävä ja hänen laajasta kokemuksesta mentoroinnin parissa oli vähintäänkin mielenkiintoista kuunnella.

Seminaari sujui erinomaisessa yhteishengessä kamppailuväen kesken ja toivottavasti ensi vuonna kokoonnumme jälleen vähintäänkin yhtä suurella joukolla.

Seuraava Suomen Valmentajien ja Kamppailulajiliittojen yhteinen tapahtuma on 1.-3.2.2019 Pajulahdessa järjestettävä Lasten ja nuorten hyvä harjoittelu -kamppailulajeissa seminaari. Lisätietoja huippuseminaarista löytyy: https://tapahtumat-coach-fi.pwire.fi/tapahtumat/seminaari-lasten-ja-nuorten-hyva-harjoittelu-kamppailulajeissa/

Teksti: Niko Koivula

Kuvat: Niko Koivula, Katri Forssell ja Sera Kaukola