Päivä tuomarina

Päivä tuomarina - Titta Keinänen

22.09.2022

Terveisiä Teneriffalta, arki sujuu täällä mukavasti, vaikka pian olenkin taas Suomessa Finnish Openin ja maajoukkueleirin merkeissä.

Paikalliset seurat parilta Kanarian saarelta kokoontuivat täällä viimeviikolla yhteen ja järjestivät ns. testimatsipäivän ennen syksyn Espanjan liigan aloitusta. Itse olin siinä kohtaa kautta, ettei katsottu järkeväksi osallistua ottelemaan. Tällä kertaa osallistuin siis otteluihin eri roolissa, tuomarin penkiltä. Tässä tuomaripestissä olin vain kulmatuomarina, sillä päätuomarin käsimerkkeihin tarvitsisin vähän harjoitusta ennen siihen ryhtymistä.

Etukäteen jännitin tuomarointia vähän, minulla ei ole siitä juurikaan kokemusta. Se sujui kuitenkin yllättävän kivasti. Teinkö virheitä? Kyllä. Onko se normaalia? Kyllä. Tuomaroinnissa helpottaa paineita se, ettei päätöksiä tarvitse tehdä yksin, vaan tukena ovat muut tuomarit. Jos vahingossa lippu heilahti vähän turhan helpolla, eivät muut kulmatuomarit vahvista sitä ja homma jatkui. Toki tuomaroimaan paremmin oppii tuomaroimalla, kuten missä tahansa asiassa. Huomasin jo päivän mittaan homman tuntuvan vähän helpommalta ja tein parempia ratkaisuja. Myös otteluiden välissä oli kiva keskustella muiden tuomarien kanssa, miksi jostakin suorituksesta annettiin tai ei annettu pistettä.

Itselleni ottelijana tärkeää päivän antia oli hahmottaa miltä ottelu näyttää tuomarin silmin. Sillä on ehdottomasti väliä, miten tatamille asettuu, jotta tuomarin on helpompi nähdä piste.

Jos tuomarointi yhtään kiinnostaa, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Siinä pääsee haastamaan itseään lajin parissa eri tavalla kuin urheilijan tai valmentajan roolissa. Viikonloppuna järjestetään tuomaripäivät Pajulahdessa, joihin voi osallistua osittain myös etänä. Koulutuspäivillä mukana tuomarivaliokunnan puheenjohtaja Pirkko Heinonen. Olen Pirkon fani! Hän tuomaroi maailman kovimpien kilpailujen mitaliotteluita ja on todella arvostettu tuomari maailmalla, tuomaroi myös olympialaisissa. Hänellä on käsitys nimenomaan tämän päivän säännöistä ja niiden soveltamisesta käytäntöön. Olen itsekin häneen aina yhteydessä, kun en ymmärrän jotakin sääntöä tai tuomarien ratkaisua otteluissani.

Nyt voisi olla hyvä hetki lähteä testaamaan jotain uutta?:)

Päivä tuomarina - Ann-Marie Nummila

Rehellisesti sanottuna minua jännitti lauantai aamuna, kun lähdin Halikosta ajamaan kohti Orimattilan juniorikilpailuja. Olen käynyt kyseisissä kilpailussa useasti, mutta kilpailijan roolissa useita vuosia sitten. Tällä kertaa lähdin kilpailuihin tuomarin roolissa, joka hieman jännitti.

Ennen kun päästään siihen kuinka Orimattilassa päiväni meni,  haluaisin avata enemmän miksi lähdin tähän tuomaritoimintaan mukaan. Kuten jo tiedämmekin, meillä Suomessa on pulaa tuomareista tällä hetkellä. Entisenä maajoukkuekaratekana tunsin, että nyt olisi aika osallistua toimintaan jotta nuoret pääsevät kilpailemaan kansallisella tasolla, kuten minäkin pääsin. Tuomaritoiminta on muutenkin aina kiinnostanut minua, joten päätös lähteä mukaan varsinkin nyt – ei ollut vaikea.

Orimattilassa oli lämmin vastaanotto, kaikki ottivat minut hyvin lämpimästi vastaan ja ilmapiiri oli kannustava niin kilpailijoiden, valmentajien kuin muiden tuomareiden puolelta. Oli todella mukavaa nähdä vanhoja tuttuja, ja huomata että usea valmentaja kilpailuissa oli vanha maajoukkuekaverini.

Kilpailujen startatessa siirryin 3 tatamille,  jossa ensimmäisenä pääsin tuomaroimaan poikien  pyykkipoikaotteluja. Ensimmäinen ottelu jännitti aika paljon,  mutta parin ottelun jälkeen jännitys kaikkosi ja homma lähti sujumaan. Kaiken kaikkiaan pääsin tuomaroimaan sarjoja pyykkipoikaotteluista –  alle 16 vuotiaiden otteluihin. Aika meni todella nopeasti sarjojen ja ottelijoiden vaihtuessa tiuhaa tahtia,  ja voisin nyt jopa sanoa että olen koukussa. Oli hienoa nähdä toinen toistaan parempia pistesuorituksia nuorilta tulevaisuuden lupauksilta,  ja myös itse saada siitä parempaa näkemystä miten ottelut menevät tuomarin näkökulmasta.

Kaiken kaikkiaan jos tiivistän tämän kokemuksen  oli se aivan mahtava. Päivä meni todella nopeasti ja hauskaa oli! Tuomarina toimiminen ehdottomasti kehitti ymmärrystäni,  miten ja mistä niitä pisteitä annetaan, sekä antoi uudenlaista näkökulmaa, niin omaan tekemiseen kuin myös valmentamiseen.

Suosittelen kaikille jotka ovat koskaan harkinneet liittymistä  tuomaritoimintaan,  niin ehdottomasti tulemaan mukaan. Tuomarina saat eturivin paikan suomalaiseen kilpakaraten kehittymisen seuraamiseen,  ja vielä loistavan kannustavan ja tukevan yhteisön siihen kaupan päälle. Itse en ainakaan malta odottaa seuraavia kilpailuja,  joissa pääsen tuomaroimaan.  Suunnitelmien mukaan se tulee olemaan SM-kilpailut Lohjalla. Nähdään siellä!

Vastavalmistuneen karatetuomarin terveisin,

Ann-Marie Nummila