Karatessa opit puolustamaan itseäsi ja lähimmäisiäsi

Perinteiset kamppailutaidot kunniaan

Karate on perinteinen japanilainen itsepuolustuslaji, jonka harjoiteltaviin tekniikoihin lukeutuvat mm. erilaiset lyönnit, potkut, torjunnat, hallintaotteet ja kaadot. Taistelutaidoissa on suuressa roolissa opetella käyttämään koko kehoa aseena ja pyrkiä tuottamaan maksimaalinen määrä voimaa kun sitä tarvitaan.

Karatessa kamppailu käsitetään useimmiten itsensä puolustamisena; lajissa painotetaan (tyylisuunnasta riippuen) puolustavia ja kamppailutilanteita hallitsevia tekniikoita aggressiivisen hyökkäämisen sijasta. Karaten harrastajalle kamppailu on viimeinen työkalu uhkaavassa tilanteessa kun muuta ei ole enää tehtävissä.

Tyylisuunnissa korostuu karaten monipuolisuus

Karate jakaantuu useisiin tyylisuuntiin, joiden väliset erot näkyvät eniten tekniikoissa, asennoissa ja voiman käytössä. Usein tyylisuunnissa myös suhtaudutaan eri tavoin itsepuolustukseen, kilpailuihin ja vyöarvoihin. Eri tyylisuunnat asettavat erilaisia vaatimuksia harjoittelijan fyysisille ja henkisille ominaisuuksille: osa tyyleistä korostaa voimaa ja aggressiivisuutta, toiset taas ovat teknisempiä ja sulavampia.

Suurin osa karaten harrastajista on keskittynyt lajin perinteisempään puoleen, jonka harjoittelussa korostuu perustekniikka (kihon), liikesarjat (kata), ottelu (kumite) sekä soveltava paritekniikka. Osa tyylisuunnista ja etenkin osa karateseuroista painottaa eri osa-alueita; yhdessä voi olla ottelu pääpainona, kun toisessa keskitytään perustekniikan ja katojen hiomiseen.

Karate on myös kilpaurheilua

Karatesta on kehittynyt myös suosittu urheilulaji, joka on saanut hiljattain olympia-statuksen ja tullaan näkemään ensi kertaa olympialaisissa Tokiossa vuonna 2020.

Osa karaten tyylisuunnista ja karateseuroista painottaa urheilullisuutta enemmän ja keskittyy pääasiassa kilpailuun ja sitä tukevaan harjoitteluun.

Olympiakaratessa kilpaillaan kahdessa eri lajissa; liikesarjoissa (kata) sekä pisteottelussa (kumite).

Tyhjän käden tie

Karate ja karate-do käännetään japanista useimmiten tarkoittamaan “tyhjää kättä” tai ”tyhjän käden tietä” ja sillä viitataan nimenomaan aseettomiin kamppailutaitoihin.

Karatesta on kuitenkin olemassa myös tyylisuuntia, joissa tekniikoita harjoitellaan erilaisia perinteisiä aseita hyödyntäen. Asetekniikoista käytetään yleisesti nimeä kobujutsu. Aseharjoittelu kehittää muun muassa taktiikkaa ja etäisyystajua, ja antaa valmiuksia puolustautua aseistettua hyökkääjää vastaan.

Aloita karate!

Etsitkö itsellesi tai lapsellesi uutta harrastusta? Karate on itsepuolustuksen lisäksi myös jännittävä urheilulaji ja soveltuu innostavaksi koko perheen harrastukseksi. Etsi lähistöltäsi sopiva karateseura ja tule mukaan kokeilemaan!