Tervehdys karatekat!

27.03.2020

Yleinen
Kai Keinänen
Kai Keinänen

Nopeasti on urheilumaailman mullistaneita asioita tapahtunut. Lähitulevaisuus on auki ja karaten harjoitus-, kilpailu-ja leiritapahtumat ovat peruutettu luultavasti pitkäksi aikaa. Kevät ja kesä jäänee tapahtumilta väliin ja seuraavaksi kisaillaan näillänäkymin korkeintaan syksyllä?

Onko se este vai mahdollisuus?

Tulee olemaan pitkä jakso, jonka aikana on mahdollista keskittyä perusasioiden harjoitteluun, tulevaisuutta varten. Yhteiskunnan asettamat rajoitukset ja säännöt pitää tietenkin huomioida, sekä niitä kunnioittaa. Salit ja treenipaikat ovat kiinni, vaikka liikkuminen on rajoitettua, niin aina voi kuitenkin harjoitella. Jos on kaksi neliötä tasaista alustaa, niin se riittää jo melkein mihin vain. Harjoittelurytmistä kannattaa pyrkiä pitämään edelleen kiinni, jos on tottunut treenaamaan vaikka kolme tuntia päivässä, niin kannattaa tehdä jotain liikuntaa saman verran mahdollisuuksien mukaan, vaikka se olisi vain kävelyä ja venyttelyä.

Niin kauan kuin ulkona on mahdollista liikkua, peruskuntoa voi harjoittaa itsenäisesti vaikkapa luonnossa liikkuen esimerkiksi juosten tai pyöräillen. Lihaskuntoa ylläpitäviä kuntopiirejä ja kehonpainoharjoitteita voi tehdä monin tavoin. YouTubesta löytyy loistavia treenivinkkejä, jos mielikuvitus loppuu. Tällaisena erikoisaikana on mahdollista myös laittaa joku fyysinen heikkous kuntoon, keskittymällä siihen, jos punnerrussuunta tai leuanvedot ovat junnanneet paikoillaan, niin tekemällä paljon toistoja ne kehittyvät varmasti. Jos olet aikaisemmin saanut tehtyä yhden leuan, tavoite viisi, jos kymmenen, tavoite kaksikymmentä, jos saat kolmekymmentä, keskity muihin asioihin. Jos spagaatti on 30cm vajaa, niin venyttele se kymmeneen ja kymmenen senttiä vaille olevan tavoite voisi olla puhdas spagaatti. Itsenäisesti voi myös lajia treenata ja jos haluaa oikein hallitut hyvät ja monipuoliset jalkatekniikat, niin niitä voi pienessä tilassa loputtomasti ja monipuolisesti toistaa ja palata uusin asein syksyllä tatamille. Sama idea pätee tietenkin kaikkeen tekniseen harjoitteluun (dachit, zukit, uket yms.).

Hyvä on myös huomioida, että kipeänä ei tule harjoitella, jos on yhtään oireita, niin heti lepoa. Vaikka ei olisikaan oireita ja virus on jo päällä niin silloin kovat aerobiset, pulssin maksimiin johtavat harjoitukset ovat sydämelle vaarallisia. Niinpä matalatehoinen aerobinen on sitä mitä nyt peruskuntokaudella sydän- ja verenkiertoelimistön harjoittamiseksi pitäisi muutenkin tehdä. Tasainen pyöräily, jutteluvauhtinen hölkkä. Taktisiin ja teknisiin asioihin on myös mahdollista syventyä. Urheiluaiheisia kirjoja, podcasteja on myös nyt aikaa kuunnella ja niistä innostusta ammentaa.

Tsemppiä kaikille!

Terveisin,
Olympiavalmentaja
Kai Keinänen