Leireilyä Serbiassa
Suomen Karateliitto järjesti kesällä maajoukkueen aikuisille ja U18 ryhmän haastajille ja A-ryhmäläisille mahdollisuuden lähteä heinäkuun lopulla Serbiaan olympiavalmentaja Roksanda Antanasovin oppiin. Aloite leirin järjestämisestä tehtiin liiton toimesta ja kun Roksandalta saatiin vihreää valoa, niin pääsimme aloittamaan matkan järjestelyt. Toiveena oli, että suomalaisten urheilijoiden lisäksi leirille saataisiin osallistujia muista maista, jotta saisimme erilaisia harjoituspareja. Leirikutsuun tarttui Suomesta lopulta viisi urheilijaa. Heidän mukaansa siis pyrittiin myös huolehtimaan, että kaikille löytyisi sopivia pareja muista maista. Leirille osallistui ottelijoita siis myös muista maista: Serbiasta, Sveitsistä, Bulgariasta, Makedoniasta, Romaniasta ja Bosnia Herzegovinasta. Mukana oli useita arvokisamitalisteja, niin aikuisista kuin nuoristakin, joten harjoitusten taso oli todella kova.
Tämä leiri oli rakennettu kauden mukaisesti tukemaan kesäharjoittelukauden loppua ja siirtymistä kohti kilpailukautta valmistavaan harjoitteluun. Harjoituksissa tehtiinkin siis sekä teknisiä, taktisia että tilanneharjoitteita. Keskeisiä teemoja löytyi etäisyyden hallinnasta, liikkumisesta sekä omien hyökkäysten rakentamisesta ja toteuttamisesta. Kaikessa korostui positiivinen tosissaan tekemisen asenne, johon oli helppo kaikkien lähteä mukaan.
Roksanda auttoi meidän joukkuettamme majoituksen ja kyytien kanssa ja meidät otetiin vastaan todella vieraanvaraisesti. Koska leiri rakennettiin Suomen joukkueen lähtökohdista ja toiveista, sisällöstä ja järjestelyistä sovittiin etukäteen. Viikon aikana harjoitukset oli jaettu siten että välillä tehtiin kaikki yhdessä, välillä oli omat harjoitukset alle 18-vuotiaille ja aikuisille. Näin tila riitti harjoitteisiin, ikäryhmät saivat sopivia harjoitteita, mutta nuoremmat pääsivät myös oppimaan aikuisten energiasta ja asenteesta treeneissä. Lajiharjoitusten lisäksi leirin ohjelmaan kuului myös fysiikkaharjoittelua ja urheilijoilla oli mahdollisuus hyödyntää esimerkiksi fysioterapia palvelua. Olosuhteet olivat siis todellakin kunnossa.
Matkalla
Matkaan lähdettiin sunnuntai-iltana iltalennolla Riikan kautta. Riikassa oli alkamassa juuri vähän isompi myrsky, mikä aiheutti lähtevien lentojen myöhästymisen. Lopulta pääsimme sieltä matkaan aikataulusta reippaasti myöhässä. Belgradissa meitä oli onneksi vastassa Roksandan järjestämä kyyti, sillä ajomatkaa Belgradin kentältä Arandjelovaciin oli reilu tunti. Lopulta olimme perillä majapaikassa kolmen aikoihin yöllä, ja Roksanda odotti meitä siellä pihalla!
Ensimmäinen päivä
Myöhäisestä saapumisesta huolimatta nuoret lähtivät aamulla jo yhdeksältä reippaasti ensimmäisiin treeneihin, aikuisilla oli hiukan enemmän toipumisaikaa, sillä heillä oli omat treenit vasta nuorten jälkeen. Roksanda oli järjestänyt meille kyydit majoituksesta leiripaikkaan, vaikka matka ei mikään erityisen pitkä ollutkaan. Treenien jälkeen porukka suuntasi kauppaan ja syömään, minkä jälkeen päiväunet maistuivat kaikille. Iltatreenit alkoivat viideltä ja kaikki olivat niissä samaan aikaan. Illalla menimme sitten koko Suomen joukkueen voimin yhdessä syömään ja kaikki olivat aikaisin valmiita nukkumaan.
Toinen päivä
Tiistain aamutreeni oli fysiikkaharjoitus, joka toteutettiin seuran kuntosalilla. Sinne oli lyhyt kävely meidän majapaikasta. Treenin ohjasi Raksandan mies, Dragan. Ohjelmassa oli monipuolinen kiertoharjoittelu. Osansa varmaan lämpimällä tai jopa kuumalla säälläkin, mutta hiki kyllä irtosi porukasta näissäkin treeneissä. Iltatreeneissä jatkettiin sitten taas lajitaitojen hiomista ikäryhmissä aikuiset ja alle 18-vuotiaat erikseen.
Loppuleiri
Treenipäivät kulkivat enimmäkseen samaan tahtiin loppuviikon, keskiviikkona oli kuitenkin vapaa iltapäivä, jonka kukin käytti palautumiseen haluamallaan tavalla. Tällöin oli mahdollisuus käydä myös fysioterapeutilla, mikäli oli jotain vaivoja, joihin tarvitsi hoitoa. Muutoin mentiin rytmillä aamupala, treeni, lounas, päiväunet, treenit, illallinen, nukkumaan…
Leiri oli kaiken kaikkiaan erittäin antoisa kokemus, jatkostakin on jo keskusteltu ja toivottavasti useammatkin urheilijamme pystyisivät hyödyntämään näitä mahdollisuuksia.
Nelli Mantere
Maajoukkuevalmentaja