Japanilaista huipputason opetusta Lohjalla marraskuussa 2022

05.12.2022

Leirit

Lohjalla pidettiin marraskuun 11.–13. viikonloppuna Wadokai-tekniikkaleiri, johon osallistui yhteensä yli 120 karaten harrastajaa keltaisesta vyöstä ylöspäin. Tapahtuma oli myös hyvin kansainvälinen, sillä osallistujia oli jopa kymmenestä eri maasta. Kaukaisimmat saapuivat Uudesta-Seelannista ja Amerikasta saakka, ja muita edustettuja kansallisuuksia olivat Ruotsi, Viro, Tanska, Saksa, Belgia, Englanti, Israel sekä tietenkin Suomi. Pääohjaajana tekniikkaleirillä toimi Japanista saapunut Koichi Shimura (8. dan JKF Wadokai), joka vieraili nyt toista kertaa Suomessa. Edellisen kerran Shimura-sensei vieraili Kuopiossa vuonna 2017.

Shimura-senseitä yritettiin saada tässä välissä Suomeen ohjaamaan leiriä jo kolmesti aiemmin, mutta vallinnut koronatilanne ja huono tuuri laittoivat suunnitelmat monta kertaa uusiksi. Vuonna 2020 Shimura kutsuttiin uudelleen Kuopioon toiveena, että koronatilanne olisi siihen mennessä rauhoittunut. Korona ei kuitenkaan helpottanut, vaan sensei joutui perumaan saapumisensa. Tästä ei kuitenkaan lannistuttu, vaan seuraavaa tapahtumaa alettiin suunnittelemaan loppuvuodelle 2021. Luotto oli niin suuri, että lennotkin varattiin senseille keväällä. Valitettavasti koronatilanne ei rauhoittunut ja sensein matkat jouduttiin perumaan. Seuraava yritys tehtiin Turkuun keväälle 2022 ja tilanne näyttikin erittäin lupaavalta siihen saakka, kunnes sensein olisi pitänyt hypätä lentokoneeseen Tokiossa. Sensei oli saanut lähtöä edeltävässä koronatestissä positiivisen tuloksen ja ei näin ollen saanut matkustaa. Onneksi hänelle ei kuitenkaan tullut tartunnasta mitään oireita. Toukokuun leiri pidettiin sitten omien ja vierailevien ohjaajien voimin ja tapahtuma kuitenkin poiki paljon positiivista palautetta osallistujilta.

Viimein neljännellä kerralla planeetat olivat oikeassa asennossa ja Shimura-sensei saapui leiriviikonlopun perjantaina Helsinki-Vantaalle aamuyöllä klo 03:00. Pitkän ja raskaan lentomatkan jälkeen sensei oli väsynyt ja hän pääsi heti hotellille lepäämään. Samana iltana alkoivatkin jo leirin ensimmäiset harjoitukset.

Kolmipäiväisen leirin aikana harjoittelun pääpaino oli Wadon kymmenessä perustekniikassa (Idō kihon), keskeisimmissä liikesarjoissa (Kata) ja perus-pariharjoitteissa (Kihon Kumite), sillä näitä samoja kysytään myös mustan vyön kokeissa. Leirin lopussa päästiin harjoittelemaan myös tyylisuunnan perinteisempiä polvi-istunnasta tehtäviä paritekniikoita (Idori), jotka olivat leiriläisten mielestä erittäin mielenkiintoisia ja toivat myös mukavaa vaihtelua harjoitteluun.

Shimura-sensei näytti ja selosti tekniikoiden tärkeimmät seikat japaniksi, jotka sitten tanskalainen Just Mønsted Sørensen (5. dan JKF Wadokai) tulkkasi englanniksi. Just on erittäin pätevä tulkki ja hän onkin toiminut usein tulkkina senseille muillakin leireillä Euroopassa. Lisäksi Justilla on kuuluva ääni, jolloin suuren osallistujajoukon taaimmaisetkin varmasti kuulivat sensein ohjeistukset.

Leirin lauantai-ilta huipentui dan-kokeisiin. Tämä oli Suomen Wadokain kannalta historiallista, sillä pystyimme nyt Shimura-sensein avustuksella pitämään Suomessa ensimmäiset JKF Wadokain 4. ja 5. danin kokeet. Suomalaisten vyökoetuomareiden lisenssit riittävät myöntämään dan-arvoja 3. daniin saakka. Uutta dan-arvoa oli tavoittelemassa kaiken kaikkiaan 26 kokelasta, joka lienee myös uusi ennätys kokelaiden määrässä. 4. ja 5. danin kokelaita oli yli puolet, joka kertonee siitä, että paine suorittaa korkeampia dan-arvoja, on kova. Korona-aikaan on ollut rajoitetusti mahdollisuuksia dan-kokeiden järjestämiseen. On myös hienoa nähdä, että harrastajat haluavat kehittyä lajissa eteenpäin myös sen ensimmäisen mustan vyön jälkeen. Tällä kertaa hyväksytysti kokeen läpäisi 8 kokelasta. Ruotsiin tuli yksi 5. dan, Viroon ja Suomeen molempiin yksi 4. dan ja Suomeen viisi 1. dania.

Leiri oli samalla Lohjan Kamppailukeskuksen 40-v juhlallisuuksia. Vuonna 1982 perustettu seura juhli aiemmin kesällä täysiä vuosia ja myönsi muun muassa Karateliiton ansiomerkkejä pitkään toimineille seuratoimijoille. Leirin harjoitukset pidettiin Sporttikeskus Tennarin isossa palloilusalissa ja sunnuntain lopussa mahduttiin olemaan tatamilla. Osallistujilta saatiin runsaasti positiivista palautetta leiristä ja sen järjestelyistä.

Shimura-sensei on arvostettu ohjaaja ja hän on toiminut pitkään muun muassa Japanin Wadokain pääsihteerin tehtävissä. Tällä hetkellä hän on eläköitynyt pääsihteerin tehtävistä ja toimii neuvonantajana Wadokain pääkonttorilla. Sensei ohjaa säännöllisesti harjoituksia Tokiossa useammalla dōjōlla. Toiveenamme on saada sensei Suomeen seuraavan kerran vuonna 2024.

Niko Utriainen

6. dan JKF Wadokai

Wadokai Finland