Huipputason leiri ja kilpailu Serbiassa

15.05.2022

Yleinen

Serbian Arandjelovacin maalaiskylässä pidettiin kahdeksan päivän leiri ja vielä kilpailut päälle. Tapahtuman järjesti ja ohjasi Roksanda Atanasov joukkoineen. Leirille otettiin kymmenen naista ja muutama miesottelija. Suomesta mukaan pääsi Elina Lehtonen ja Venla Karttunen. Tytöt pääsivät kovaan seuraan, kun kaksi kolmesta naisten kumiten olympiavoittajista oli paikalla, lisäksi Japanista Someyan sisarukset, joista toinen MM-1 ja toinen MM-2. Miehistäkin löytyi mm. Makedonian Emil Pavlov 67kg sarjan MM-2. Suomen nuoret naiset olivat rekordiltaan ryhmän heikoimmasta päästä, joten erinomainen paikka haastaa ja kehittyä.

Kahden treenin päivätahdilla mentiin. Kolme yhden treenin päivääkin jaksoon mahtui. Yksittäisen harjoituksen fyysinen kuormitus ei ollut erityisen kova, mutta mentaalisesti oli, koska treenikaverit eivät antaneet mitään ilmaiseksi. Pari kevyttä palauttavaa treeniä oli myös ja yksi judotreeni, jonka ohjasi Roksandan mies,  joka on serbialaisen Olympiavoittajan Jovana Prekovic fysiikkavalmentaja ja judomaajoukkueen ex-valmentaja. Hän tunsi karatesäännöt ja osasi siksi ohjata kaatotekniikoihin liittyviä asioita, joita Jovana on onnistuneesti toteuttanut kilpailuissa.

Varsinkin alkuun etäisyys haki muotoaan suomalaisilla ja jälkitilanteissa oppi olemaan huolellisempi. Mukaan mahtui myös fyysisesti kova treeni, joka sisälsi kaiken muun lisäksi 5x3min ottelua, jossa yllytettiin rohkeaan aktiivisuuteen ja paikalleen ei saanut jäädä.

Fiilis pysyi hyvänä koko leirin ajan. Sen teki ohjaaja positiivisella, mutta kuitenkin vaativalla otteella ja ottelijat jotka aktiivisesti osoittavat ystävällisyyttä ja kunnioitusta niin treenikavereita, kuin meitä valmentajiakin kohtaan. Lähtien siitä, että kun salille tullaan päivän toiseenkin treeniin, niin kaikki käyvät tervehtimässä toisensa ja meidät valmentajat.
Yhtään tämä ei ole pois siitä, että kamppailuhetkillä otetaan tiukasti ja kovaa. Bulgarialaisen Olympiavoittajan Ivet Goranovan valmentaja kertoi että heidän johtava teesi, millä he ovat viimevuodet menneet, on ollut että ”älä tee kompromisseja”.

Judotreeni oli ainoa treeni jossa toistettiin määrätyllä tavalla tehtäviä liikkeitä. Muuten oli vain tehtäviä, joissa sai soveltaa niinkuin halusi. Paljon esim. nopealla tahdilla vaihtuvia  5-10s otteluita, joissa ei paljon ehtinyt taktiikoita ajatella, piti vaan antaa mennä ja tehdä luovia ratkaisuja tilanteen mukaan. Yksi johtava teema oli se, että piste pitää tehdä kovalla uskolla ja se pitää näkyä kehonkielessä ja kiain saundissa. ”Jos et itse usko pisteeseen ja näytä sitä, ei kukaan muukaan usko”

Viimeisenä päivänä oli Control competition, johon tuli Serbian WKF-tuomarit. Kaikki ottelijat saivat neljä matsia hienoissa puitteissa. Elinalle ja Venlalle tuli otteluissa hyviä onnistumisia ja heikompia hetkiä. Kokonaisuus koko leiristä oli antoisa ja vei suomalaistyttöjä eteenpäin. Seuraavana etappina EM-kilpailut. Sinne lähtevistä Titta Keinänen, Tuomas Suur-Inkeroinen ja Björn Kulovuori hakivat  samaan aikaan kilpailutuntumaa K1-Rabatista.

Kai Keinänen