Havaintoja karaten MM-kisoista

26.11.2021

Yleinen

Karaten MM-kilpailut järjestettiin Yhdistyneiden arabiemiirikuntien Dubaissa 16.-21.11.2021, kisat piti alun perin järjestää jo marraskuussa 2020, mutta koronapandemiasta johtuen kisat siirtyivät vuodella. Kilpailut olivat ensimmäistä kertaa kuuden päivän mittaiset, joista neljä ensimmäistä päivää karsinta- ja keräilyotteluita ja kaksi viimeistä päivää mitaliotteluita.

Korona vaikutti myös tämän vuoden kisoihin monella tavalla ja näkyi myös osallistuneiden maiden määrässä. Kisoihin osallistui lopulta 105 maata ja 982 urheilijaa, vertailuna edelliset 2018 MM-kilpailut Madridissa, joihin osallistui 131 maata ja 1114 urheilijaa.

Kaikki kisojen osallistujat noudattivat WKF:n Covid-19 protokollaa ja kaikki osallistujat testattiin kisojen aikana, esim. tuomarit kävivät testeissä kolmen päivän välein. Kilpailijat testattiin aina kisapäivää edeltävänä iltana. Kilpailujen aikana tehdyissä testeissä tuli jonkin verran positiivisia testituloksia ja näistä aiheutuneita luovutusvoittoja vastustajalle.

Kisapaikkana toimi valtava monitoimihalli kaukana kaupungin ulkopuolella. Suurin ero tunnelmassa edellisiin MM-kilpailuihin oli yleisön puute ja käytännössä lähes tyhjässä hallissa otteleminen. Kisapaikalle pääsi aluksi vain kyseisenä päivänä ottelevat urheilijat, mutta kisojen edetessä tästä joustettiin.

Epätietoisuus siitä, että pääseekö yleisö katsomoon ja yleinen korona-ajan varovaisuus oli tehnyt sen, ettei karatekansa ollut lähtenyt liikkeelle. Katsomoon oli kuitenkin lippuja myynnissä, katsomoon pääsi koronapassilla tai PCR todistuksella mutta yleisöä oli paikalla vain kourallinen. Erikoista oli ettei kisojen kaikkia otteluita striimattu. Vain semifinaalit ja mitaliottelut näkyivät WKF:n youtube kanavalla.

 

Japani mitalitilaston ykkönen

Mitaleille selviytyi 25 maata (2018 mitaleille 27 maata) mitaleitta jäi siten 80 maata. Mitalitilaston viisi parasta maata vei 33 mitalia jaossa olleesta 64:sta.  Japani säilytti paikkansa mitalitilaston ykkösenä mutta kovimman nousun teki Egypti, joka saavutti edellisissä kisoissa 3 pronssia ja nyt 3 kultaa, 2 hopeaa, 3 pronssia. Edelliskisojen mitalitilaston kakkonen Iran (2 kultaa, 1 hopea, 4 pronssia) ei osallistunut Dubain kisoihin. Huomioitavaa on myös kuluvan vuoden EM kisojen ja nuorten EM kisojen mitalitilastojen ykkönen Turkki oli MM tilastossa 17.  kahdella pronssilla (0-0-2) Pohjoismaat eivät päässet Dubain kisoissa mitalikantaan.

Mitalitilaston viisi parasta maata:

Japani 4 kultaa 1 hopea 2 pronssia

Egypti 3 kultaa 2 hopeaa 3 pronssia

Espanja 2 kultaa 3 hopeaa 0 pronssia

Italia 1 kulta 3 hopeaa 5 pronssia

Ranska 1 kulta 1 hopea 2 pronssia

 

MM-kisoihin tulevaisuudessa uusi formaatti

Kisoja edeltävässä kongressissa esiteltiin tulevaisuuden suunnitelma, jossa tuleviin MM-kilpailuihin pääsisi henkilökohtaisiin sarjoihin vain 32 ottelijaa per sarja. Uudessa formaatissa voidaankin puhua MM-lopputurnauksesta. Kyseiset paikat saavutetaan karsintajärjestelmän kautta ja kisapaikkoja on jaossa maanosien mestaruuskilpailuista, kaksi vuotta kestävän rankingin kautta tai erillisen karsintaturnauksen kautta. Joukkuekilpailuihin pääsee jatkossa vain 16 joukkuetta per joukkuesarja ja karsintana tulevat toimimaan maanosien mestaruuskilpailut.

 

Kai Keinänen, olympiavalmentaja

Anssi Kaltevo, toiminnanjohtaja