Kide-säätiö ja Suomen Karateliitto yhteistyöhön

14.02.2025

Kide-säätiö ja Suomen Karateliitto aloittavat yhteistyön. Tavoitteena on avata hienoa kamppailulajia lapsille, joiden harrastamisen tiellä on esteitä ja koettuja pettymyksiä.

Lapsia harjoituksissa Kide-säätiön tatamilla Kontulassa

Kide-säätiö yhdistelee ihmisoikeustyötä ja urheilua. Siksi ihmisoikeussäätiössä toimii erikoinen urheilija- ja valmentajayhteisö. Siihen kuuluu yli 50 urheilijaa ja kymmenkunta valmentajaa. Suurin osa urheilijoista on karatea harrastavia ala- ja yläkoululaisia. Lisäksi joukkoon kuuluu myös kansainväliselle huipulle tähtääviä lukioikäisiä koripalloilijoita. Valmentajat ovat lajiensa tunnettuja osaajia. Viisi heistä kilpailee kansainvälisellä tasolla; neljä karatessa ja yksi painonnostossa.

Miten karatesta tuli osa ihmisoikeustyötä? Syynä on surullinen havainto. Osa lapsista jää oireilunsa vuoksi armotta sivuun harrastusyhteisöistä. Se on väärin, sillä jokaisella lapsella on oltava mahdollisuus harrastukseen, jossa hän kunnioitettuna ryhmän jäsenenä saa kehittyä ja nauttia vaikkapa urheilun riemusta.

Siksi ovet avattiin tatamille, jonne kutsuttiin integroidusti ns. nepsylapsia, traumoja kokeneiden perheiden lapsia ja tavanomaisia karaten harrastajia. Karate valittiin lajiksi yhteistyössä nepsylapsia hoitavien asiantuntijoiden kanssa. Arvioitiin, että karate olemuksensa, fyysisten vaatimustensa, neurologisesti stimuloivan luonteensa, salietikettinsä ja tasa-arvoisen karateyhteisönsä vuoksi sopii parhaiten vaativaan kokeiluun. Onneksi laji oli Kide-säätiölle tuttu, sillä hallituksessa oli lajia tuntevia jäseniä, kuten tunnettu karateka Emma Aronen (nyk. Guillaume).

Aloitimme yhteistyössä Tapanilan Erän kanssa vuonna 2017. Kokeilun perusteella Kide-säätiön eettinen johtopäätös oli, että toiminta on vakiinnutettava, sitä on laajennettava, ja ymmärrystä lasten oireilun vaikutuksista harrastukseen on syvennettävä. Niinpä Kide-säätiö hankki oman salin ja kunnon tatamin Helsingin Kontulaan. Asiantuntijoiden kanssa laadittiin hankesuunnitelma ja koottiin valmentajatiimi, joka ryhtyi luomaan uniikkia valmennusfilosofiaa. Siinä tinkimätön urheiluvalmennus, pedagogiikka ja yhteisöllisyys toteutuvat tiiviissä suhteessa   hoidon ja perheiden tuen kanssa.

Näin syntyi ainutlaatuinen toimintamalli, joka tarkan arvioinnin jälkeen todettiin yhteiskunnallisesti niin arvokkaaksi, että se on vuodesta 2020 lähtien saanut valtionavustusta Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskukselta (STEA). Tuoreen linjauksen mukaan rahoitus jatkuu. Uusi rahoituspäätös on seurausta erinomaisista tuloksista, joita sekä neuropsykiatrian asiantuntijat että lasten huoltajat pitävät tehdyn selvityksen mukaan hämmentävänä läpimurtona. Asiantuntijoiden mukaan olisi yhteiskunnallinen ja inhimillinen voitto, jos erityislasten karatemahdollisuuksia voitaisiin Suomessa laajentaa.

Tästä syystä Kide-säätiö ja Suomen Karateliitto aloittavat yhteistyön. Kide-säätiö on sosiaali- ja terveydenhuollon toimija, jonka antama tuki lapsille ja perheille on laaja-alaista ja ammatillista. On selvää, että mallia ei sellaisenaan voi eikä tarvitse toteuttaa urheiluseuroissa. Sen sijaan Kide-säätiö voi toimia osaamiskeskuksena, joka voi tukea liittoa ja seuroja kevennettyjen paikallisten toimintatapojen kehittämisessä ja toteuttamisessa. Jo nyt joillakin seuroilla on hienoja malleja, mutta yhteistyöllä lajia saadaan entistä laajemmin avautumaan myös nepsylapsille.

Kide-säätiön säännöllisissä viikkotreeneissä ja kesäleireillä on käynyt yhteensä n. sata lasta. Heidän nuoret valmentajansa ovat kahden päävalmentajan johdolla tehneet historiallista työtä luodessaan valmennusmallin, joka toivottaa tervetulleeksi karateyhteisöön heidätkin, jotka oireilunsa tai koettujen traumojen vaikutusten vuoksi eivät ole pystyneet osallistumaan muihin harrastuksiin.

juttu jatkuu kuvan jälkeen…

Jenna (vas) ja Noora (oik) Sonjan luona Kairossa huippuvalmentajien johtamien harjoitusten jälkeen

Ytimessä on korkeatasoinen karatevalmennus. Jokaisella Kide-säätiön karatevalmentajalla on pitkä kokemus harjoittelusta ja kilpailemisesta seuroissa. Ensimmäisen päävalmentajan Sonja Voutilaisen henkilökohtainen panos on ollut koko toimintamallille ratkaiseva. Sonja kuuluu Suomen kumitemaajoukkueeseen ja harjoittelee parhaillaan Egyptissä maailman ykkösmaan valmentajien johdolla.

Sonjan työparina, toisena päävalmentajana ja tärkeänä valmennuksen kehittäjänä on vuosien ajan toiminut karateyhteisön hyvin tuntema kilpakataaja Noora Marttila. Sonjan sijaisena päävalmentajana toimii tunnettu kilpakataaja Jenna Kylmänen. Muita valmentajia ovat kumiten nuorten arvokisaedustaja Sonya Saadaoui sekä kilpailu-uransa jo lopettaneet Pinja Piironen ja Sanja Pesonen. Tatamin ulkopuolella toimintaa koordinoi ja pedagogisesta asiantuntemuksesta vastaa Katja Nikupaavo. Näillä ennakkoluulottomilla naisilla on tarvittaessa käytettävissään korkeatasoista lääketieteellistä ja muuta asiantuntemusta.

Karateyhteisö voi olla ylpeä siitä, että sen piiristä nousee urheilijoita, jotka pystyvät omaa lajiaan soveltamalla luomaan merkittäviä yhteiskunnallisia vaikutuksia. Suomen Karateliiton ja Kide-säätiön yhteistyössä onkin kyse siitä, että lajiyhteisön omien jäsenten ainutlaatuisen kehittämistyön tuloksilla voidaan tukea seuroja toivottamaan tervetulleeksi uusia ryhmiä lajin harrastajiksi.

Kide-säätiö ja sen päävalmentajat jakavat avoimesti osaamistaan karateseuroille. Nyt käytettävissä olevilla voimavaroilla se voi tarkoittaa maksutonta koulutusta ja suunnittelumateriaalia, maksuttomia asiantuntijakonsultaatioita erityislasten valmennukseen ja kohtaamiseen liittyen, päävalmentajien seuravierailuja sekä Kide-säätiön tukea paikallisissa yhteistyö- ja rahoitusneuvotteluissa esimerkiksi hyvinvointialueiden kanssa. Kide-säätiö on käynnistänyt valtionavustusta täydentävän varainhankinnan, joka onnistuessaan lisää mahdollisuuksia seurojen tukemiseen tärkeän asian edistämiseksi.