Karaten MM-kilpailut on suomalaisten osalta ohi

28.10.2023

Karate World Championships 2023, Budapest, Unkari, 24.-29.10.2023 

 Karaten MM-kilpailut on suomalaisten osalta käyty. Suomen viiden hengen joukkueen saldoksi jäi tällä kertaa mukavia otteluvoittoja, ja tiukkoja ratkaisuottelutappioita ja yksi pistesija, mutta mitalimatseihin ei ollut asiaa. 

 Aloituspäivänä tiistaina kisat aloitti suomalaisittain Bess Mänty joka selvitti itsensä hienosti toiselle kierrokselle voittamalla poolinsa Papuren-katalla. Toisen kierroksen Anan-kata ei enää riittänyt vaan Bess tippui jatkosta harmillisesti 0.1 pisteen erolla. 

 Björn Kulovuoren ensimmäinen vastustaja -84 kg sarjassa, Romanian Marian Cristian Mihalache, kaatui lukemin 2-1. Toisella kierroksella vastassa oli Egyptin ranking-kakkonen, hallitseva maailman ja Afrikan mestari Youssef Badawy , jolla on taskussaan mestaruuksia ja voittoja myös Premier-kisoista roppakaupalla. Tiukka ottelu päättyi egyptiläisen niukkaan 6-4 voittoon. Badawy taisteli itsensä aina finaaliin asti, joten Björnille aukesi paikka keräilyihin. Siellä Australian Yonatan Freund oli parempi luvuin 3-1. Björnin sijoitus 11.

 Titta Keinäsen ensimmäinen vastustaja oli hänelle tuttu Ranskan Nancy Garcia. Vauhdikkaasti käyntiin lähtenyt ottelu tätä EM-pronssimitalistia vastaan kääntyi Titalle vartalopotkun ja viime hetken valmentajan haastolla löydetyn lyönnin avulla 3-1. Toisessa ottelussa Belgian Ophelie Mulolo josta Titalla on useitakin voittoja, mm. Pariisin avoimissa 5-0, oli kuitenkin tarkan ja tasaisen ottelun voittaja lukemin 1-0. Mulolo hävisi seuraavan ottelunsa hallitsevalle maailmanmestarille Espanjan Maria Torres Garcialle, ja Titan mahdollisuudet keräilyihin menivät. 

 Keskiviikon ainoa suomalainen kisaaja MM-kisoissa oli Kiia Koponen alle 61-kilon sarjassa. Kiian ensimmäinen vastustaja oli Italian Alessandra Magniacapra jolla on viime vuodelta kultaa ja pronssia Premier-kisoista ja pari arvokisamitalia nuoremmista ikäluokista.
Italialainen napsi vauhdikkaassa ottelussa pari vartalopotkua sisään ja Kiian takaa-ajosta huolimatta aika loppui kesken ja tulokseksi Kiialle 0-4 tappio. Italialaisen tie tyssäsi kolmannella kierroksella, joten Kiialla ei ollut mahdollisuuksia keräilyotteluihin. 

 Torstain suomalaisväristä MM-kisoissa vastasi naisten joukkuekumitessa Maria Korpela, Titta Keinänen ja Kiia Koponen. Vastassa oli hiukan tuntematon villi kortti Thaimaa. Joukkuekumite on aina myös hiukan taktista peliä kun oman joukkueen ottelujärjestystä suunnitellaan, tietämättä millä taktiikalla vastustaja on liikkeellä. 

 Valmentajat olivat valinneet aloittajaksi Maria Korpelan. Ottelu sujui varsin tasaisissa merkeissä. Alun passailun jälkeen thaimaalainen otti kuitenkin kahdella lyönnillä 2-0 johdon. Sitten mentiinkin tasatahtiin Marian ottaessa vielä viimeisen pisteen ja ottelu thaimaalaiselle 3-2. 

 Toisena otteli Titta Keinänen. Ottelu meni 0-0 tilanteessa viimeiselle minuutille kunnes thaimaalainen sai lyönnin perille. Titta otti kuitenkin tasoituksen päälyönnillä ja meni sitten toisella ohi thaimaalaisen jo hiukan vältellessä ottelua senshun turvin. Titalle otteluvoitto 2-1 ja ratkaisu siirtyi viimeiseen otteluun. 

 Kiia Koponen hallitsi selkeästi ratkaisevaa kolmatta ottelua ja nakutteli erittäin hyvin ajoitetuilla jodan zukeilla 4-1 voiton. Näin Suomi jatkoon 2-1. 

 Naisten joukkuekumite jatkui  toisella kierroksella perjantaina. Suomella oli vastassaan Brasilia joka kaatoi ensimmäisellä kierroksella Hollannin. Brasilia on viime vuoden Pan American mestaruuskisojen kakkonen, ja tuosta joukkueesta mukana on nytkin kaksi naista. Joukkue oli odotetusti kova vastus, olihan joukkueessa useita Pan Amerikan mestaruskisojen mitalisteja ja Premier-mitalisteja. 

 Suomi sekoitti hiukan pakkaa ja vaihtoi ottelujärjestystä. Pientä hermopeliä käytiin myös aloitusrivistössä kun järjestys rivissä näytettiin väärin vastustajalle. 

 Suomelta aloitusotteluun asteli Titta Keinänen. Ottelu eteni jälleen aivan viime hetkille 0-0 tilanteessa jolloin brassi sai lyönnin perille. Titan uramawashigeri oli myös erittäin lähellä onnistua, ainakin sinivalkoisin lasein katsottuna, mutta brasilialaisen piste jäi ottelun ainoaksi ja Suomelle 0-1 tappio. 

 Toiseen otteluun Suomi asetti Kiia Koposen. Kiia otteli jälleen taktisesti loistavan otelun, jossa lyöntejä vaihdeltiin puolin ja toisin onnistuneesti. Vaikka ottelu päättyikin tasan 2-2, oli ottelu koko ajan Kiian hallinnassa. Voitto Suomelle senhsun turvin. 

 Kolmannessa ja jälleen ratkaisevassa ottelussa Maria Korpela oli tiukassa paikassa. Tässä ottelussa Brasilia oli kuitenkin parempi ja näin voitto heille tästä ottelusta 4-1 ja kokonaisvoitto 2-1. Brasilia voitti seuraavan ottelunsa, mutta hävisi poolifinaalin, joten Suomelle ei auennut keräilymahdollisuutta. 

 Jos jossitella saa, ja saahan sitä, niin tässä otteluparissa olisi voinut kyllä käydä ihan miten päin vain Brasilian hienoisesta ennakkosuosikki asemasta huolimatta. Mutta jälleen täytyy todeta, että marginaalit on pienet. Hyvin taisteltu kuitenkin Suomen joukkueelta! 

 Kaaviot ja tulokset : https://www.sportdata.org/wkf/set-online/veranstaltung_info_main.php?active_menu=calendar&vernr=730#a_eventheadend 

 Livestream-tallenne löytyy WKF:n YouTube-sivuilta: https://www.youtube.com/@WKFKarateWorldChamps/streams