Ensimmäinen Kilpailuni Karate tuomarina Orimattilan juniorikilpailuissa

18.03.2018

Rehellisesti sanottuna minua jännitti lauantai aamuna, kun lähdin Halikosta ajamaan kohti Orimattilan juniorikilpailuja. Olen käynyt kyseisissä kilpailussa useasti, mutta kilpailijan roolissa useita vuosia sitten. Tällä kertaa lähdin kilpailuihin tuomarin roolissa, joka hieman jännitti.

Ennen kun päästään siihen kuinka Orimattilassa päiväni meni,  haluaisin avata enemmän miksi lähdin tähän tuomaritoimintaan mukaan. Kuten jo tiedämmekin, meillä Suomessa on pulaa tuomareista tällä hetkellä. Entisenä maajoukkuekaratekana tunsin, että nyt olisi aika osallistua toimintaan jotta nuoret pääsevät kilpailemaan kansallisella tasolla, kuten minäkin pääsin. Tuomaritoiminta on muutenkin aina kiinnostanut minua, joten päätös lähteä mukaan varsinkin nyt – ei ollut vaikea.

Orimattilassa oli lämmin vastaanotto, kaikki ottivat minut hyvin lämpimästi vastaan ja ilmapiiri oli kannustava niin kilpailijoiden, valmentajien kuin muiden tuomareiden puolelta. Oli todella mukavaa nähdä vanhoja tuttuja, ja huomata että usea valmentaja kilpailuissa oli vanha maajoukkuekaverini. 

Kilpailujen startatessa siirryin 3 tatamille,  jossa ensimmäisenä pääsin tuomaroimaan poikien  pyykkipoikaotteluja. Ensimmäinen ottelu jännitti aika paljon,  mutta parin ottelun jälkeen jännitys kaikkosi ja homma lähti sujumaan. Kaiken kaikkiaan pääsin tuomaroimaan sarjoja pyykkipoikaotteluista –  alle 16 vuotiaiden otteluihin. Aika meni todella nopeasti sarjojen ja ottelijoiden vaihtuessa tiuhaa tahtia,  ja voisin nyt jopa sanoa että olen koukussa. Oli hienoa nähdä toinen toistaan parempia pistesuorituksia nuorilta tulevaisuuden lupauksilta,  ja myös itse saada siitä parempaa näkemystä miten ottelut menevät tuomarin näkökulmasta.

Kaiken kaikkiaan jos tiivistän tämän kokemuksen  oli se aivan mahtava. Päivä meni todella nopeasti ja hauskaa oli! Tuomarina toimiminen ehdottomasti kehitti ymmärrystäni,  miten ja mistä niitä pisteitä annetaan, sekä antoi uudenlaista näkökulmaa, niin omaan tekemiseen kuin myös valmentamiseen.

Suosittelen kaikille jotka ovat koskaan harkinneet liittymistä  tuomaritoimintaan,  niin ehdottomasti tulemaan mukaan. Tuomarina saat eturivin paikan suomalaiseen kilpakaraten kehittymisen seuraamiseen,  ja vielä loistavan kannustavan ja tukevan yhteisön siihen kaupan päälle. Itse en ainakaan malta odottaa seuraavia kilpailuja,  joissa pääsen tuomaroimaan.  Suunnitelmien mukaan se tulee olemaan SM-kilpailut Lohjalla. Nähdään siellä!

Vastavalmistuneen karatetuomarin terveisin,

Ann-Marie Nummila