Taido on vauhdikas budolaji, joka lumoaa kolmiulotteisuudellaan ja näyttävyydellään!

Taido on varsin nuori budolaji ja sen historia linkittyy olennaisesti aikaan ennen- ja jälkeen toisen maailmansodan. Taidon juuret ovat karatessa ja perinteisessä okinawa-te’ssä. Japanilainen Seiken Shukumine kehitti ensin gensei-ryu karate-do -tyylin, josta taido profiloitui omaksi lajikseen vuonna 1965. Pitkään kestäneen kehitystyön jälkeen syntyi laji nimeltä taido. Lajin kehittäjää kiehtonut kolmiulotteisuus ei jäänyt vain ajatuksen tasolle, sillä taidossa karaten perinteisiin potkuihin ja lyönteihin tuli mukaan konkreettisesti monta uutta innovaatioita: pyörivät ja kierteiset liikkeet, akrobatialiikkeet sekä vartalon akselin muuttaminen. Kolmiulotteisuuden ansiosta taido onkin näyttävä kamppailulaji.

Taidon voi aloittaa missä iässä vain

Kaikki seurat ottavat uusia harrastajia mukaan syksyisin ja suurin osa seurasta järjestää aloittelijoiden ryhmiä eri ikäluokille ympäri vuoden. Alussa varusteiksi riittävät verkkarit, t-paita ja puhtaat paljaat varpaat.

Taidoharjoituksissa riittää oppimista kaiken tasoisille osaajille. Suurin osa taidotekniikoista on lyöntejä ja potkuja, mutta harjoituksissa tehdään myös paljon perustaitavuutta kehittäviä harjoitteita akrobatian alkeita unohtamatta.  Harjoittelun myötä kehittyvät yleis- ja lajitaitavuus, peruskestävyys, lihaskestävyys sekä räjähtävä voima. Fysiikkasi rakennetaan vaihe vaiheelta, joten voit huoletta tulla mukaan myös ilman liikunnallista taustaa. Lasten harjoituksissa tärkeintä on liikunnan riemu ja kiva tekeminen. Lapsilla motoriikka ja koordinaatiokyky kehittyvät ryhmän kanssa yhdessä harjoittelemalla.

Eriväriset vyöt kertovat harrastajan edistymisestä

Taidossa ensimmäinen värivyö on sininen, seuraavaksi suoritetaan vihreä, ruskea ja musta. Vaikka musta vyö voi tuntua vaikealta saavuttaa, niin matka edistyy kuitenkin vyöaste kerrallaan. Jokainen suoritettu vyöarvo vie harrastajaansa lähemmäksi tavoitetta ja jokaisen uuden vyöarvon saavuttaminen on harrastajalleen yksi parhaimmista hetkistä.

Juniorit suorittavat eri värisiä raitavöitä vuosittain ja jokaiseen vyöhön suoritetaan yksi mon-merkki. Järjestelmä rakentuu niin, että se tukee juniorin kehittymistä, antaa onnistumisen elämyksiä ja selkeän mittarin juniorin edistymisestä.

Kilpaileminen on yksi tapa kehittyä

Taido tarjoaa aktiiviselle harjoittelijalle monipuolisen kilpailulajin ja mahdollisuuden edetä aina MM-tatameille saakka.  Kilpaileminen on aina vapaaehtoista. Taidossa kilpaillaan liikesarjassa (hokei) ja ottelussa (jissen) sekä yksilö- että joukkuelajeina. Lisäksi kilpaillaan suunnitellussa näytösottelussa viisi hyökkääjää yhtä puolustautujaa vastaan (joukkuelaji tenkai). Juniorit kilpailevat harrastuksensa alkuvaiheessa trick track -taitoradalla, jossa harjoitellaan yleistaitavuutta sekä häntäottelussa eli o-jissenissä.

Taidossa kilpailijoita ei jaeta painoluokkiin, ja vyöarvojen mukaan on vain kaksi eri sarjaa: alemmat ja ylemmät vyöt. Erityyppiset ja -kokoiset kilpailijat tuovat erityisesti otteluun lisäjännitettä. Juniorisarjoissa käytetään tavallista ikäluokkajakoa.

SONY DSC

Aloita taido!

Taidon merkitys harrastajalle voi olla melkein mitä tahansa: perheen yhteinen harrastus, lapselle liikuntahetki kavereitten kanssa, nuorelle hyvä harrastus koulun vastapainoksi, aktiivikilpailijalle äärimmäisen kovaa kilpailua maailman huipputasolla tai keski-ikäisen toimistotyöntekijän säännöllinen kunnonkohotustuokio.  Tule kokeilemaan, mitä taido voisi olla sinulle!