Voiko karaten aloittaa aikuisena?

17.03.2021

Yleinen

Alkuvuodesta ja syksyisin tekee usein mieli aloittaa uusi harrastus tai kokeilla jotain itselle vähemmän tuttua lajia. Onko uuden lajin tai harrastuksen aloittaminen aikuisiällä kannattavaa, mahdollista tai järkevää?

Moni on saattanut lapsena mennä karatesalille Karate Kid-elokuvien innoittamana, mutta harrastus on jäänyt pitkälle tauolle. Kipinä harrastukseen on saattanut syttyä oman lapsen harrastamisen kautta. Mieli tekisi kokeilla uuta harrastusta tai palata tutun lajin pariin, mutta mielessä pyörii ajatus; ”Pärjäänköhän minä?”. Karaten harrastamisessa tai lajin aloittamisessa ei ole ikärajaa. Haastattelin viittä Oulun Karateseuran aikuisharrastajaa, jotka ovat aloittaneet karaten tai palanneet lajin pariin eri lähtökohdista.

 

Uuden edessä

Tiina Puotinen päätti aloittaa karaten 32-vuotiaana. Arjen pyörittäminen kahden pienen lapsen kanssa on hektistä ja tuntui, että aikaa ei omille harrastuksille riittänyt. Puotinen päätti kuitenkin kokeilla karatea veljensä houkuttelemana. Kokeileminen onkin avainsana, sillä ilman kokeilemista ei voi tietää mihin sitä voikaan hurahtaa ihan täysillä. Näin juuri kävikin Puotiselle. Nykyään 39-vuotias Puotinen on ruskean vyön karateka, josta seuraava aste on 1.dan eli musta vyö.

Puotinen kertoo, että hänen ennakko-odotuksensa lajia kohtaan olivat, että karate edellyttää erittäin hyvää kuntoa ja lajin aloittaminen aikuisena on poikkeuksellista. Iloinen yllätys onkin ollut se, kuinka laaja harrastajien kirjo on ja miten paljon aikuisena aloittaneita karaten parista löytyy.

Puotista lajissa kiehtoo mahdollisuus oppia uusia taitoja. Karate on hyvää vastapainoa työlle ja vuosien mittaan seurakavereista on tullut tärkeitä ystäviä. Hän kokee lajin kehittäneen mm. paineensietokykyä, josta on hyötyä kaikilla elämän osa-alueilla.

 

Yhdessä ja yksin

Mirja Peltolan pojat halusivat ehdottomasti aloittaa karaten harrastamisen. Peltola seurasi pitkään poikiensa harjoittelua tatamin reunalta ja pitkän pohdinnan jälkeen uskaltautui itsekin lajin pariin – sille tielle hän on jäänyt. Nyt 50- vuotias Mirja Peltola on harrastanut karatea jo 7-vuoden ajan ja ehtinyt saavuttaa ruskean vyön.

Peltola kertoo hänellä olleen ennakkoluuloja lajin aloittamisen suhteen – miten keski-ikäinen perheen äiti voisi aloittaa karaten ja saada siitä itselleen mieluisan harrastuksen? Nämä ennakkoluulot kumoutuivat nopeasti ja nyt Peltola listaa monta seikkaa, mitkä tekevät karatesta koukuttavan ja mielekkään harrastuksen; Karate parantaa liikkuvuutta huomaamatta, tämä lisää mielekkyyttä myös muun urheilun harrastamiseen. Lisäksi motoriset taidot ja refleksit kehittyvät harjoittelun myötä. Peltola mainitsee tärkeänä myös lajin parissa toimivat ihmiset. ”Olen saanut karaten parissa tutustua isoon joukkoon lajin parissa toimivia ihmisiä ympäri Suomen ja ulkomaillakin: treenikavereihin, valmentajiin, karatejunnuihin ja heidän vanhempiinsa, kisaajiin ja heidän vanhempiinsa. Olen kokenut ainutlaatuisena ja erittäin positiivisena, että olen päässyt osaksi tätä lajiyhteisöä.”

Yhdessä ja yksin. Karate sopii hyvin aikuisharrastajalle, joka ei välttämättä ole omillaan ryhmäjumpissa. Peltola kertoo, että hän on voinut harjoitella karatea nimenomaan yksilötasolla, mutta kuitenkin myös ohjatussa ryhmässä yhdessä treenikavereiden kanssa. Karatessa voi edetä omaan tahtiin, oman taitotason kehittymisen mukaan.

 

Vaihtelu virkistää

Juha Roikonen oli harrastanut kuntonyrkkeilyä jo useamman vuoden ja muutama harjoittelukerta Wing Chunin parissa oli herättänyt kiinnostuksen budolajeja kohtaan. Roikosen ystävä oli aloittanut karaten harjoittelun ja tämän houkuttelemana Roikonen päätyi karaten peruskurssille.

51-vuotias Roikonen on harrastanut karatea jo 7-vuotta ja saavuttanut mustan vyön. Vyöarvoissa Roikonen on yltänyt jo tummimpaan sävyyn, silti karatessa on vielä paljon opittavaa jäljellä, se tekee hänen mielestään karatesta mielekkään lajin niin fyysisellä, kuin henkiselläkin tasolla – koko ajan voi oppia lisää ja kehittyä. Parhaimmillaan treenaaminen on hyvin meditatiivista ja rentouttavaa. Lisäksi, jatkuvan treenaamisen tuloksena on jo muutamassa vuodessa voinut huomata oman kehonhallinnan, lihaskunnon ja liikkuvuuden parantuneen huomattavasti.

Roikonen kertoo mielikuvansa lajia kohtaa liittyneen elokuviin ja sarjakuviin, joten ennakko-odotukset lajia kohtaan olivat aluksi ristiriitaiset. Nykyään hän ajattelee, että karatessa on kyse ennen kaikkea itsensä, omien heikkouksiensa ja huonojen puoltensa voittamisesta. Tai paremminkin pyrkimisestä niiden päihittämiseen. Uusia harrastajia Roikonen kehottaa olemaan kärsivällinen ja armollinen, eikä luoda itselleen paineita odottamalla nopeita tuloksia. Harjoittelusta ja itsensä haastamisesta nauttiminen on parasta mitä voi oppia: silloin kaikki muu hyvä tulee sivutuotteena.

 

Takaisin lajin pariin matalalla kynnyksellä

Janne Nikkinen asteli karatesalille ensimmäisen kerran 16-vuotiaana vuonna 1984 isoveljensä mukana. Nikkinen ehti suorittaa vihreän vyön, mutta harrastus jäi armeijaan lähdön myötä. Harrastus jäi, mutta kipinä karateen kyti kuitenkin taustalla.

Muutaman vuoden vieriessä, Nikkinen näki lehdessä mainoksen, jossa Oulun Karateseura esitteli seniori karateharjoituksia – tarkoitus oli saada entisiä harrastajia takaisin lajin pariin. Paluu lajin pariin oli ollut vuosien varrella Nikkisellä useasti mielessä, mutta kynnys mennä mukaan yleisiin harjoituksiin oli korkea. Senioriharjoitusten kautta Nikkinen pääsi helposti takaisin lajin pariin. Nykyisin 52-vuotias Nikkinen on ehtinyt suorittaa karatessa mustan vyön.

Myös Nikkinen mainitsee tärkeäksi seikaksi harrastuksessaan ihmiset, on mukavaa harjoitella hyvässä porukassa. Nikkisen mielestä karaten pitää mielekkäänä lajin monipuolisuus ja lisäksi lasten, sekä aikuisten peruskurssien ohjaaminen. Näin omaa osaamistaan voi jakaa myös muille.

 

Monivuotinen haave täyttyi

Karate oli kiinnostanut Jari Määttää jo lapsesta lähtien. Silloin vanhemmat eivät kuitenkaan päästäneet lajin pariin, koska mielenkiinto aikaisempaa harrastusta judoa kohtaan oli lopahtanut. Aikaa kului ja haave karaten harrastamisesta jäi mieleen itämään.

Kerran kauppareissulla Määtän oma poika näki ilmoituksen karaten peruskurssista ja tahtoi päästä mukaan. Määttä vei poikansa Oulun Karateseuran salille ja oli usein seuraamassa poikansa harjoittelua. Erään kerran ohjaaja esitti Määtälle ajatuksen tulla mukaan aikuisten peruskurssille – siitä kipinä lajia kohtaan leimahti!

45- vuotias Määttä on harrastanut karatea kymmenen vuotta ja saavuttanut ruskean vyön. Määtän mielestä laji sopii hänellä, sillä karate on yksilölaji -ryhmässä. Määtällä oli ennakko-odotuksena lajia kohtaan ”Voiko näin vanhana enää oppia uutta”. Ennakko-odotukset kumoutuivat hyvin nopeasti – kyllä voi! Oman kehon tuntemus, hallinta ja kehittäminen on mielenkiintoista.

 

”Koskaan ei ole liian myöhäistä kehittää ja haastaa itseään uuden harrastuksen parissa.”

Jos olet joskus haaveillut uuden lajin aloittamisesta, muista, että ikä ei ole este eikä hidaste. Karaten voi aloittaa myös aikuisena. Voit aloittaa karaten olit sitten nuori, vanha, laiha, ylipainoinen, jäykkä, notkea, pitkä tai pätkä. Rohkeasti mukaan, karate on laji, joka varmasti motivoi, eikä käy tylsäksi ja mahdollistaa liikunnan ilosta nauttimisen pitkään.

 

Teksti: Ann-Marie Nummila

Yläkuva: Markku Mustonen

Alakuva: Mirja Peltola