Karaten huippuopettaja Koji Okumachi houkutteli yli sata karatekaa mukaan Joen Mawashin talvileirille Joensuuhun
Karaten huippuopettaja Koji Okumachi houkutteli yli sata karatekaa mukaan Joen Mawashin talvileirille Joensuuhun.
Juuri 56 vuotta täyttänyt japanilainen karaten huippuopettaja Koji Okumachi on nuorekas persoona. Työkseen karatea opettava Okumachi kiertää ympäri Eurooppaa vetämässä karateleirejä sekä toimii Yokohamassa oman seuransa pääohjaajana. 6. danin opettaja vieraili kuluneena viikonloppuna ensimmäistä kertaa Suomessa. Huippunimi Okumachi houkutteli selvästi normaalia enemmän osallistujia Joensuun leirille.Osallistujia oli Suomen lisäksi jopa Ruotsista, Tanskasta ja Virosta.
– Olen tavannut Okumachin muutaman kerran Japanissa ja Ruotsissa. Pyysin häntä Joensuuhun viime kesänä, Joen Mawashin pääopettaja Niko Utriainen kertoo.
Tasokasta ohjausta
Joen Mawashilla on ollut kunnia saada nauttia muidenkin huippuopettajien ohjauksesta viimeisen seitsemän vuoden sisällä.
– Joskus aikaisemmin meillä ei ole näin kovatasoisia ohjaajia juurikaan käynyt
vierailemassa. Vasta 2010-luvulta lähtien seurassa on nähty ulkomaisia karateopettajia, Utriainen selvittää.
Okumachin vetämällä leirillä käytiin läpi perus- ja paritekniikoita sekä kata-liikesarjoja. Okumachi itse on menestynyt kilpailija katassa. Hän on voittanut tyylisuunnan maailmanmestaruuden vuonna 1994. Vaatimaton japanilainen omaa myös arvostetun ja harvinaisen ensimmäisen luokan ohjaajalisenssin, joita ei tällä hetkellä ole yhdelläkään länsimaalaisella karateopettajalla.
Kehon kieli ratkaisee
Vaikka Okumachilta sujuukin englannin kielen taito, oli leirillä mukana tulkki, joka käänsi ohjeistukset englanniksi.
– Hyvin moni pärjäisi loistavasti ilman tulkkiakin. Yritämme vain kopioida mahdollisimman tarkasti ohjaajan mallisuorituksia. Toki sanallinen viestintä on hyvä täydennys visuaaliseen, etenkin suuria ihmismääriä ohjatessa, Utriainen toteaa. Leirillä oli osallistujia keltaisista vöistä aina mustille vöille eli dan-arvoille saakka.
– Leireillä oppii aina uusia asioita, joita hyödynnetään seurojen harjoituksissa. Tasosta riippumatta leiri on varmasti jokaiselle antoisa. Alemmat vyöt pääsevät näkemään, kuinka tekniikkaa tehdään huipputasolla ja ylemmät vyöt saavat aikaisempien tietojen lisukkeeksi tarkempia yksityiskohtia. Lisäksi leirit toimivat erinomaisena paikkana tavata lajin muita harrastajia, Utriainen näkee.
Paljon mustia vöitä
Joen Mawashin riveissä treenaavien mustien vöiden määrä on lisääntynyt viime vuosien aikana. Seurassa on tällä hetkellä 14 mustan vyön karatekaa.
– On hienoa, että yhä useampi on kiinnostunut korottamaan dan-arvojaan korkeammiksi. Jostain syystä moni tyytyy ensimmäiseen mustan vyön arvoon, vaikka siitähän se oikea harjoittelu vasta alkaa, Utriainen pohtii. Utriaisella itsellään on 5. danin mustan vyö ja hän kuuluu Suomen Wadokai -tyylisuuntakollegioon, joka myöntää Suomessa 1.-3. danin vyöarvoja.
Karate olympialajiksi
Joen Mawashissa harjoitellaan karatea juniori-, nuoriso- ja aikuisryhmissä. Jäseniä seurassa on noin 200. Uusia harrastajia otetaan mukaan kahdesti vuodessa lajin alkeiskurssien kautta. Seuran ohjaajat käyvät kotimaan koulutusleirien lisäksi päivittämässä osaamistaan huippuopettajien leireillä ulkomailla saakka. Kansainvälinen Olympiakomitea valitsi kaksi vuotta sitten karaten mukaan Tokion 2020 olympialaisiin.
– Olympialajiksi valinta on hieman lisännyt mielenkiintoa lajiin. Alkeiskurssit ovat viime aikoina vetäneet uusia harrastajia selvästi paremmin, seuran puheenjohtaja Mika Levy kertoo. Juniorikarate on hyvin kysyttyä ja alkeiskursseille onkin usein ennakkoilmoittautunut yli kursseille otettavan maksimimäärän.
– Osa ilmoittautuneista ollaan jouduttu laittamaan varasijoille tai siirtämään seuraavalle kurssille, Levy toteaa.
Lunta ja pakkasta
Okumachin mukana Japanista saapui hänen kolme nuorta oppilastaan; Shu Nakaaze, Toshinori Seki ja Rentaro Kawamura. Pojille Suomen runsasluminen ja kylmä talvi oli selvästikin ihmettelemisen arvoista, sillä Yokohamassa harvoin nähdään lunta. Ennen leiriä japanilaiset piipahtivat Kolilla tutustumassa upeisiin maisemiin sekä hiihtoon. Myöhemmin
kokeilussa oli myös luistelua Louhelan luistinradalla sekä mäenlaskua kirkon mäessä.
– Pidämme Suomesta. Täällä on kylmää ja paljon lunta. Hintataso on hieman korkeampi, kuin Japanissa. Suomalaiset tytöt ovat söpöjä, pojat kertovat.
Leirin jälkeen seurueella oli suunnitelmissa tutustua vielä ainakin avantouintiin.
Kati Pesonen