Tavoitteena kotikisat – European Masters Games 2023, Tampere

07.11.2022

European Masters Games, Tampere 1.-2.7.2023 (karate)

”Suomen karateliitto pyysi minua kirjoittamaan jutun liittyen European Masters Games kisoihin. Olen aloittanut kiertämään näitä ikämies / veteraani kisoja vuodesta 2011.”

Petri Toivanen

 

EUROPEAN MASTERS GAMES 2011, LIGNANO ITALIA

Tähän kisaan lähdettiin matkaan kahden suomalaisen karatekan joukkueella. Hyvän ystäväni Sari ”Titi” Laineen kanssa päätettiin lähteä katsomaan millainen kisa on tarjolla. Molemmat olivat oman aktiiviuran maajoukkueessa päättäneet mutta mukavahan se on aina haastaa itseään ja kokea kisafiiliksiä uudelleen. Minun piti kilpaileminen lopettaa vuoden 2006 MM-kisojen jälkeen, joka oli Tampereella järjestetty kuten tämä ensi kesän European Masters kisa 2023. Mutta jostain kumman syystä kisoja olen käynyt joka vuosi vähintään niin että SM-kisat on toki aina olleet kalenterissa. Vuoden 2011 European Masters Games kisojen slogan ” Its always time to meet and compete” on ollut itselle aika ohjaava lause. Noissa kisoissa näin että ei ole mitään syytä lopettaa kokonaan jos vaan intohimo ja halu kisailla on olemassa. Italian Lignanossa näin sen kilpailemisen palon kaikkien silmistä ja vanhimmat ottelijat oli noin 70-vuotiaita. Ilo oli katsoa sitä tekemien meininkiä. Noista kisoista omalla kohdalla matsit meni hyvin ja etenin finaaliin mutta hävisin sen Italialaiselle kilpakumppanillenin Paolo Navelle, joka on ollut myös Euroopan ja Maailmanmestari Sara Cardinin valmentaja.

Lignanosta jäi myös mieleen yksi mielenkiintoinen muisto, kun minulta varastettiin puhelin kisojen jälkeen yhdessä rantabaarissa, jossa odoteltiin Davide Benetelloa kun oltiin sovittu illanvietosta hänen kanssa. Laitoin puhelimen hetkeksi kädestäni tiskille, kun moikattiin hänen kanssaan ja se puhelin hävisi samantien kun selkäni käänsin. Onnekseni Benetello sattui tuntemaan kyseisen paikan omistajan ja kävivät sitten pariin otteeseen katsomassa valvontakameran tallennuksia. Pitkäkynsi löytyi lopulta ihan meidän vierestä. Benetello on poliisi siviiliammatiltaan kuten melkein kaikki Italian maajoukkueen kaverit. Sanoi kaverille muutaman valitun sanan 5000€ uhkasakon kera. Lopulta puhelin löytyi taskusta aika äkkiä ja kaveri pyyteli anteeksi.

Näistä kisoista tuli EMG hopeaa ja paljon hyviä muistoja. Siellä tuli itselle asetettua myös seuraava Masters kisojen tavoite, joka oli 2013 Nizzassa järjestettävä World Masters Games.

 

WORLD MASTERS GAMES 2013, TORINO ITALIA

Aloin sitten kotiin palattua hetimiten puhumaan tutuille, jo uransa lopettaneille karatekoille että eiköhän kasata joukkue tuonne Nizzaan ja lähdetä kilpailemaan porukalla kuten ennen vanhaan. Perustin facebookiin 2014 Karate Masters Team Finland ryhmän, jossa voin informoida kisoista sekä jokainen voi kertoa omia tarinoitaan valmistautumisistaan tulevaisuuden kisoihin ym.

Valmistautuminen meni mukavasti itsekullakin kisoihin tähtäävälle ja matka/kisakumppaniksi tälle reissulle lähti Koivusen Jukka, hyvä ystävä ja maajoukkuekaveri, jonka kanssa on kierretty paljon maailmaan eri kisoissa. Omalla kohdalla näistä kisoista ei tullut mitalia, kun hävisin lopulta semifinaalin Paololle ja sen jälkeen pronssimatsin englantilaiselle. Jukka hoiti kuitenkin meistä kahdesta pronssin kotiinviemiseksi.

Vuoden 2013 World Masters Games kisoissa Suomesta oli mukana jo 11 hengen kisajoukkue + huoltajat ja turistit.

 

EUROPEAN MASTERS GAMES 2015 NIZZA ITALIA

2013 kisoissa oli luonnollisesti seuraavien Masters kisojen järjestäjät markkinoimassa vuoden 2015 European Masters kisoja ja kyllähän siellä kaikki joukkueen jäsenet oli sitä mieltä että tuonne ehdottomasti taas mennään ja kukin valmistautui omalla tavallaan kohti Nizzan kisaa. Sehän näissä kisoissa on aina mukavaa, että aina voi näin veteraani-ikäisenä myös yhdistää hieman lomaa kisareissun yhteyteen ja tekee matkastaan sellaisen kuin itse haluaa.

Kisat menivät tällä kertaan ns maaliin saakka ja voitto tuli kotiin. Otteluista paras fiilis ei jäänyt finaalista, joka ratkesi suomalaisen kilpakumppanin Joni Lyyvuon taktiseen virheeseen kun hän meni neljännen kerran rajan yli ja hän sai siitä hansokun loppusekunneilla vaan siitä kun semifinaalissa voitin Nicola Simmin joka edellisen kerran kohdatessamme nuorina poikina jossain EM-kisoissa hän kirjaimellisesti pyyhki minulla lattiaa kun hän oli expertti kaadoissa ja hyvä jaloistaan. Tällä kertaa minä oli se, joka pyyhki hänellä lattiaa ja hänet voitettuani etenin finaaliin. Mukava oli voittaa 2x MM hopeamitalisti niin monen vuoden jälkeen näin vanhoilla päivillä!

Mieleen painuvin kokemus oli tällä reissulla kisojen lisäksi ehdottomasti viimeistelytreenit joukkueen kanssa Cristophe Pinnan ( https://en.wikipedia.org/wiki/Christophe_Pinna ) omalla salilla Nizzassa, illallinen Monacon Casinolla ja kävely F1 radan ympäri sekä upeiden jahtien näkeminen.

European Masters Games 2015 kisassa Suomesta kilpailijoita oli mukana jo 13.

 

WORLD MASTERS GAMES 2017, UUSI-SEELANTI

Harmikseni näissä kisoissa ei ollut karate mukana lainkaan joten tämä kisa jäi luonnollisesti sitten väliin. Katseet suunnattiin seuraavaaan European Masters kisaan joka pidetään Torinossa 2019. Nämä kisathan käydään aina 4 vuoden välein niin että käytännössä joka toinen vuosi tulee World Masters Games ja joka toinen vuosi European Masters Games merkattua kalenteriin.

 

EUROPEAN MASTERS GAMES 2019, TORINO ITALIA

 Torino on alkanut tulla jo tutuksi, kun olimme täällä myös 2013 World Masters Games kisoissa. Tämä reissu oli itselle erilainen, kun mikään aikaisemmin koska matkakumppanina oli Filippiiniläinen puolisoni Joida, joka pääsi myös elämänsä ensimmäiselle ulkomaan matkalle Euroopassa. Valmistautuminen meni hyvin ja normaaliin tapaan pudotan aina muutaman kilon alas omaan sarjaan, joka on -67kg. Ikäluokka näissä kisoissa itsellä oli 46-50v. Mukana Suomesta oli kisaamassa 7 ottelijaa ja kaikki taistelivat hienosti mitaleille.

Omalla kohdalla pysyin kultakannassa ja tulin myös ensimmäisen kerran elämässäni totaalisesti tyrmätyksi finaalissa. Vastassa oli tuttu kilpakumppani Italiasta eli Paolo Nave. Omassa ottelussa oli todella työn takana saada pisteitä tuomareilta ja jopa minulle harvinainen tunne kuin turhautuminen alkoi näkyä. Paolo oli johdossa, minä hain aktiivisesti pisteitä ja hyökätessäni käsitekniikoilla eteenpäin Paolo latasi counterin vasempaan leukaan. Lyöntiä oli mahdoton hänen kontrolloida ja se meni nopeassa ottelutilanteessa reilusti pitkäksi. Minulta notkahti polvet ja nukkumatti kävi kylässä. Siinä meni sitten tovi tatamilla ja lääkäri ei päästänyt minua nousemaan moneen minuuttiin koska sykkeet hakkasivat 180:ssa noin 10 minuutin ajan. Paolo säikähti tilannetta myös ja hänen aito reaktio lyönnin jälkeen videolla on kuvaava, kun hän huomasin myös kovan kontaktinsa välittömästi. Paolo diskattiin kovan kontaktin takia ja finaali ratkesi hänen saamaan hansokuun.

Lääkäri vaati puolisoani seuraamaan olotilaani kisojen jälkeen ja herättämään myös yöllä varmistaakseen, että kaikki on kunnossa. Mieleenpainuvin asia tältä reissulta kisan lisäksi oli meidän yhteinen ensimmäinen ulkomaanmatka Euroopassa ja menimme kihloihin kisojen jälkeen Torinossa yöllä 1.8.2019.

Suomen joukkue rohmusi mitaleja Torinon European Masters Games kilpailuissa. Kaikki Suomen 7 ottelijaa saivat nousta palkintokorokkeelle!

 

KULTAA:

Petri Toivanen 46-50 v, -67kg

Kim Waenerberg 51-55 v, -84kg

HOPEAA:

Pepe Orellana 46-50 v, -84kg

Reijo Lehto 61+ v, -67kg

PRONSSIA:

Jani Siirilä 35-40 v, -84kg

Jori Ala-Keturi 46-50 v, -84kg

Joni Lybeck 51-55 v, -67kg

 

WORLD MASTERS GAMES 2021 KANSAI, JAPANI

Omalla kohdalla suurin haave elämässä oli ollut päästä käymään Japanissa ja mieluiten kilpailemassa siellä lajin synnyinseuduilla. Tämän piti toteutua 2021 mutta korona sotki suunnitelmia totaalisesti ja kisat peruttiin. 2025 on Taipeissa seuraava World Masters Games kisa ja tuo Japanin WMG kisa on uudelleen kalenterissa 2027. Se olisi hyvä paikka lopettaa… ehkä…jos haluaa! Vannomatta paras kun aina näköjään itsensä kisatatamilta löytää.

 

EUROPEAN MASTERS GAMES 2023, TAMPERE SUOMI

Tässä on nyt ollut luettavissa hieman tarinaa tästä 11 vuoden Masters kisamatkasta minun kohdalla, joka alkoi Italian Lignanossa. Nyt kaikki suomalaiset Masters ikäiset kilpailijat, kata / kumite! Laittakaa kalenteriin 1-2.7.2023 ja lähtekää mukaan kisaamaan.

Jos olet kiinnostunut niin voit laittaa pyynnön päästä mukaan Masters Team Finland facebook ryhmään. Jos en tunne liittyjää niin pyydän hieman kertomaan itsestäsi sekä tavoitteista sekä karatetaustastasi koska ryhmän tarkoitus on olla informaatiokanava veteraanikaratekoille +35v ja se ei ole julkinen ryhmä.

https://www.facebook.com/groups/1465924567022301

Tätä kirjoittaessani tänä aamuna 4.10.22 olen itse valmistautumassa jälleen kerran pakkaamaan kisakamat ja suuntaan kohti vuoden 2022 Suomen Mestaruus kisoja. Painonveto oli hyvällä mallilla jo sarjaan -67kg mutta näyttää siltä, että sarjoja yhdistetään eikä minulla ole painon kanssa enää ongelmia. Tarkoitus on käydä kaikki 3 mahdollista sarjaa eli SENIORIT -75kg ja AVOIN sekä VETERAANIT AVOIN sarja. Sen lisäksi minulla on koutsattavia lapsia ja nuoria 9 yhteensä tatamilla. Tarkoittaa aika lailla touhukasta päivää!

Suomessa järjestettävien Masters Games kisojen slogan #MASTERSTOGETHER, joten mennään siis yhdessä kohti kotikisoja ja menestystä siellä. Lisää tietoa allaolevan linkin kautta.

https://www.emg2023.fi/

 

OLETKO SE SINÄ?

Käsi pystyyn ketkä on mukana tatamilla kilpailemassa? Laittakaa minulle yhteystiedot ja taustaa omasta karateurasta, jos ei olla jo muuten tatamilta tuttuja.

Yhteistyökumppaneita otamme mielellään myös mukaan tähän kisaprojektiin Masters joukkuetta tukemaan. Yhteydenottoja voi laittaa allekirjoittaneeseen.

 

Karate Masters Team Finland puolesta

Sportskarate Kuopio / One Move ry

Petri Toivanen

045 78732533

onemove.ry@gmail.com

www.onemove.fi